AİLE HUKUKU DAVALARI
Aile Hukukuna ilişkin düzenlemeler Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenmiştir. Kanun’da boşanma davası açmak için sebepler aşağıdaki şekilde sıralanmıştır:
- Şiddetli geçimsizlik (evlilik birliğinin temelinden sarsılması) nedeniyle genel sebeplerle açılan boşanma davası (MK m.166),
- Zina (aldatma) nedeniyle boşanma davası (MK m.161),
- Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış nedenleri ile boşanma davası (MK m.162),
- Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme sebepleri ile boşanma davası (MK m.163),
- Terk sebebiyle boşanma davası (MK m.164),
- Akıl hastalığı sebebiyle boşanma davası (TMK m. 165).
Aile hukuku sorunlarında tarafların avukatlığını yapan vekillere halk arasında “boşanma avukatı” veya “boşanma hukuku avukatı” denilmektedir. Esasen boşanma hukuku doğru bir kullanım değildir. Medya ve dizilerde boşanma avukatı tanımlamasının çok fazla kullanılması sonucunda boşanma avukatı tanımlaması halk tarafından fazlaca benimsenmiştir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?
4721 sayılı Medeni Kanun’a göre boşanma davası iki şekilde açılabilir:
- Anlaşmalı boşanma davası,
- Çekişmeli boşanma davası.
Anlaşmalı boşanma davası, her iki tarafın boşanmanın tüm sonuçları hakkında düzenlemeler yaparak bir protokol oluşturmak suretiyle evlilik birliğini sona erdiren bir dava çeşididir. Anlaşmalı boşanma davasında düzenlenecek protokolün taraflar için büyük önemi vardır. Bu nedenle taraflar her ne kadar boşanma yönünden anlaşsa da; boşanmanın feri hükümleri denilen velayet, ziynet (takı) paylaşımı, ev eşyalarının paylaşımı, banka hesaplarının paylaşımı, gayrimenkul ve menkullerin paylaşımı gibi hükümlerin özenle ve ayrıntılı şekilde düzenlenmesi için aile hukukunda uzman avukatın yardımını alması fazlaca önem taşır. Büromuzda anlaşmalı boşanma davası için taraflara ihtiyaç duydukları tüm hukuki destek uzman avukatlarımızca sağlanmaktadır.
Çekişmeli boşanma davası ise, taraflar arasında boşanmada hangi tarafın kusurlu olduğu, maddi ve manevi tazminat, nafaka, velayet, ev eşyalarının paylaşımı vb. gibi konularda anlaşmanın sağlanamadığı ve kararın tarafların sunacağı delillerle ve talepleriyle bağlı olarak aile mahkemesi tarafından verileceği bir dava türüdür. Çekişmeli boşanma davası yani anlaşmanın sağlanamadığı boşanma davasında usul kuralları çok önemlidir. ” Ankara Hukuk Bürosu olarak büromuzda çekişmeli boşanma davası için taraflara ihtiyaç duydukları tüm hukuki destek uzman avukatlarımızca sağlanmaktadır.